Diverse

Acte necesare pentru vânzarea-cumpărarea unui auto

Achiziționarea sau vânzarea unei mașini este un proces care implică o serie de pași și documente esențiale pentru a asigura o tranzacție legală și fără probleme. Cunoașterea actelor necesare și a procedurilor implicate poate economisi timp și poate preveni complicațiile. În acest articol, vom detalia toate actele necesare pentru vânzarea-cumpărarea unui autovehicul, atât din perspectiva vânzătorului, cât și a cumpărătorului.

1. Acte necesare pentru vânzător

Atunci când intenționezi să vinzi un autovehicul, este important să ai la îndemână toate documentele relevante. Acestea sunt:

 1. Certificatul de înmatriculare (talonul): Acesta este documentul care atestă înmatricularea vehiculului pe numele vânzătorului. Este esențial pentru transferul proprietății.
 2. Cartea de identitate a vehiculului (CIV): Cartea de identitate conține informații detaliate despre mașină, inclusiv seria de șasiu, motorizarea și datele tehnice. Aceasta trebuie predată noului proprietar.
 3. Certificatul de atestare fiscală: Acest document este eliberat de Administrația Financiară și atestă că vânzătorul nu are datorii fiscale legate de vehicul. Este necesar pentru radierea mașinii de pe numele vânzătorului și înmatricularea pe numele cumpărătorului.
 4. Actul de identitate: O copie a actului de identitate al vânzătorului este necesară pentru completarea formalităților de vânzare.
 5. Certificatul de radiere: Dacă vehiculul este radiat, este necesar să prezinți certificatul de radiere emis de autoritățile competente.
 6. Contractul de vânzare-cumpărare: Acesta este documentul care oficializează transferul proprietății de la vânzător la cumpărător. Trebuie să fie completat în dublu exemplar, unul pentru vânzător și unul pentru cumpărător.

2. Acte necesare pentru cumpărător

Cumpărătorul trebuie să se asigure că are toate documentele necesare pentru a finaliza achiziția și pentru a înmatricula vehiculul pe numele său. Aceste documente sunt:

 1. Contractul de vânzare-cumpărare: Semnat de ambele părți, acesta trebuie să conțină toate detaliile tranzacției, inclusiv prețul de vânzare, datele de identificare ale ambelor părți și informațiile despre vehicul.
 2. Certificatul de înmatriculare (talonul): Acesta trebuie să fie înmânat cumpărătorului de către vânzător, deoarece este necesar pentru reînmatriculare.
 3. Cartea de identitate a vehiculului (CIV): Aceasta trebuie predată cumpărătorului de către vânzător.
 4. Certificatul de atestare fiscală: Necesită verificarea că vehiculul nu are datorii fiscale restante și este esențial pentru reînmatriculare.
 5. Actul de identitate: O copie a actului de identitate al cumpărătorului este necesară pentru înmatricularea vehiculului pe numele său.
 6. Dovada plății taxei de timbru: Aceasta este o taxă administrativă necesară pentru înmatricularea vehiculului. Suma poate varia în funcție de județ și de tipul vehiculului.
 7. Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA): Cumpărătorul trebuie să încheie o poliță RCA pe numele său înainte de a înmatricula vehiculul. Fără această asigurare, mașina nu poate fi legal condusă pe drumurile publice.

3. Procedura de vânzare-cumpărare

Procesul de vânzare-cumpărare a unui autovehicul implică mai mulți pași esențiali:

 1. Negocierea și încheierea contractului: După ce părțile ajung la un acord privind prețul și termenii tranzacției, se semnează contractul de vânzare-cumpărare. Acesta trebuie să fie detaliat și să includă toate informațiile necesare pentru a evita eventualele dispute.
 2. Obținerea certificatelor de atestare fiscală: Vânzătorul trebuie să obțină acest certificat de la Administrația Financiară, care confirmă că nu există datorii fiscale legate de vehicul.
 3. Radierea din evidențele fiscale: Vânzătorul trebuie să radieze vehiculul din evidențele fiscale ale primăriei locale, prezentând certificatul de atestare fiscală și alte documente necesare.
 4. Predarea documentelor: Vânzătorul predă cumpărătorului toate documentele relevante, inclusiv certificatul de înmatriculare, cartea de identitate a vehiculului și contractul de vânzare-cumpărare.
 5. Înmatricularea pe numele noului proprietar: Cumpărătorul trebuie să înmatriculeze vehiculul pe numele său la serviciul de înmatriculări auto, prezentând toate documentele necesare. Aceasta include contractul de vânzare-cumpărare, certificatul de înmatriculare, cartea de identitate a vehiculului, dovada plății taxei de timbru, asigurarea RCA și actul de identitate.
 6. Eliberarea noilor acte: După finalizarea procesului de înmatriculare, cumpărătorul va primi un nou certificat de înmatriculare pe numele său și plăcuțele de înmatriculare, dacă este cazul.

4. Sfaturi utile pentru o tranzacție fără probleme

 • Verificarea istoricului vehiculului: Cumpărătorul ar trebui să verifice istoricul vehiculului, inclusiv accidentele anterioare, reparațiile majore și kilometrajul. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul unor servicii online sau direct la service-uri autorizate.
 • Testarea vehiculului: O testare amănunțită a vehiculului înainte de achiziție este esențială pentru a identifica eventualele probleme tehnice.
 • Consiliere juridică: Consultarea unui avocat sau a unui expert în tranzacții auto poate oferi asistență suplimentară pentru a asigura legalitatea și corectitudinea documentelor și a procesului de vânzare-cumpărare.

Concluzie

Vânzarea și cumpărarea unui autovehicul implică o serie de acte și proceduri esențiale pentru a asigura o tranzacție legală și fără probleme. Atât vânzătorul, cât și cumpărătorul trebuie să fie bine informați și să aibă toate documentele necesare pregătite. Urmând pașii și sfaturile prezentate în acest articol, poți asigura o tranzacție eficientă și fără complicații.

Related Posts

Jocul cu vin al grecilor antici: Distractiv și astăzi

În lumea fascinantă a Greciei antice, vinul ocupa un loc central nu doar în dieta zilnică, dar și în cultura și tradițiile lor sociale. Unul dintre cele mai…

Timișoara pe harta tehnologiei: Imprimarea de țesut uman

Timișoara, un oraș cu o bogată istorie culturală și academică, se impune tot mai mult ca un centru de excelență în inovația tehnologică. Una dintre cele mai spectaculoase…

Internetul din 1973: O hartă rară arată rețeaua incipientă

În prezent, internetul este o rețea globală omniprezentă, esențială pentru comunicare, comerț și divertisment. Însă, în 1973, internetul era doar un proiect incipient, cunoscut sub numele de ARPANET…

Cum Imperiul Roman a devenit puternic cu ajutorul imigranților

Imperiul Roman este adesea văzut ca un simbol al puterii și influenței, dar succesul său nu se datorează doar forței militare sau abilităților administrative. Unul dintre factorii esențiali…

De ce miresele poartă alb: originile tradiției

Tradiția ca miresele să poarte rochii albe la nunți este larg răspândită și considerată un simbol al purității și inocenței. Însă această practică nu a fost întotdeauna normă…

Tehnici de citire a chipului pentru o comunicare mai bună

Citirea chipului, cunoscută și sub numele de analiza expresiilor faciale, este o tehnică care permite interpretarea emoțiilor și intențiilor unei persoane prin observarea mișcărilor și expresiilor feței. Această…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *