Diverse

Gonartroza: definiție și tratamente

Gonartroza, cunoscută și sub denumirea de artroză a genunchiului, este o afecțiune degenerativă a articulației genunchiului, caracterizată prin uzura progresivă a cartilajului articular. Această condiție poate provoca durere, inflamație și limitarea mișcării, afectând calitatea vieții pacienților. În acest articol, vom explora definiția gonartrozei și opțiunile de tratament disponibile.

Definiția Gonartrozei:

Gonartroza este o formă de osteoartrită care afectează articulația genunchiului. Osteoartrita este o afecțiune comună asociată cu uzura și degradarea cartilajului care acoperă extremitățile osoase la nivelul articulațiilor. În cazul gonartrozei, cartilajul de la nivelul genunchiului se deteriorează treptat, ceea ce duce la senzații dureroase și pierderea flexibilității articulației.

Simptomele Gonartrozei:

Simptomele gonartrozei pot varia în intensitate, iar unele dintre cele comune includ:

 1. Durere: Durerea în zona genunchiului este un simptom principal al gonartrozei. Aceasta poate varia de la o durere ușoară la o durere persistentă și intensă.
 2. Rigiditate: Rigiditatea articulației genunchiului poate fi resimțită, mai ales dimineața sau după perioade prelungite de inactivitate.
 3. Umflături: Gonartroza poate determina acumularea de lichid în jurul articulației genunchiului, ceea ce poate provoca umflături și senzații de tensiune.
 4. Scârțâit sau țipăt: Unele persoane pot observa sunete precum scârțâitul sau țipătul la nivelul genunchiului în timpul mișcărilor.
 5. Limitarea Mobilității: Pe măsură ce boala progresează, mobilitatea articulației genunchiului poate fi afectată, ceea ce poate limita capacitatea de a efectua anumite mișcări.

Opțiuni de Tratament pentru Gonartroză:

 1. Tratament Conservator:
  • Medicație: Analgezicele și antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) pot ajuta la gestionarea durerii și inflamației.
  • Terapie Fizică: Exercițiile de întărire și întindere, sub îndrumarea unui fizioterapeut, pot îmbunătăți forța musculară și flexibilitatea.
  • Pierdere în Greutate: Reducerea greutății corporale poate reduce presiunea asupra genunchiului, ameliorând simptomele.
 2. Infiltratii cu Corticosteroizi:
  • Injecții cu corticosteroizi: Acestea pot fi administrate în articulația genunchiului pentru a reduce inflamația și a oferi relief temporar de durere.
 3. Suplimente Nutritive:
  • Glucosamina și Condroitina: Unele persoane utilizează suplimente care conțin glucosamină și condroitină pentru a susține sănătatea cartilajului.
 4. Dispozitive de Asistare:
  • Baston sau Genunchiere: Aceste dispozitive pot oferi sprijin și stabilitate articulației genunchiului.
 5. Intervenție Chirurgicală:
  • Artroscopie: Îndepărtarea fragmentelor de cartilaj sau a țesuturilor inflamate prin intervenție chirurgicală minim invazivă.
  • Artroplastie (Protezare a Genunchiului): În cazurile grave, înlocuirea articulației genunchiului cu o proteză poate fi o opțiune.
 6. Tratamente Alternative:
  • Acupunctură: Unele persoane raportează beneficii în gestionarea durerii și a inflamației prin acupunctură.
  • Masaj Terapeutic: Masajul poate ajuta la relaxarea mușchilor și la ameliorarea tensiunii în jurul genunchiului.

Concluzie:

Gonartroza este o afecțiune care necesită o abordare holistică și personalizată în ceea ce privește tratamentul. Este esențial să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a evalua opțiunile potrivite în funcție de stadiul bolii și de nevoile individuale. Prin gestionarea simptomelor și adoptarea unui plan de tratament adecvat, persoanele cu gonartroză pot îmbunătăți calitatea vieții și menține o mobilitate cât mai bună posibil.

Related Posts

Avantajele colaborării cu o firmă de mutări

Atunci când vine vorba de mutarea într-o nouă locuință sau de relocarea unei afaceri, procesul poate fi adesea stresant și solicitant. Din fericire, există opțiunea de a colabora…

Alegerea pietrei naturale decorative ideale

Pietrele naturale decorative adaugă eleganță și rafinament oricărui spațiu interior sau exterior. Fie că este vorba de o pardoseală din piatră în living, un zid din piatră în…

Alegerea mașinii de cusut pentru începători

Cusutul poate fi o activitate creativă și relaxantă, iar achiziționarea primei mașini de cusut este un pas important pentru oricine dorește să înceapă să exploreze acest hobby minunat….

Mobila garsonierei: trucuri ieftine și practice

Amenajarea unei garsoniere poate fi o provocare, având în vedere spațiul limitat disponibil și necesitatea de a combina confortul cu funcționalitatea. Cu toate acestea, cu puțină creativitate și…

7 soluții pentru mai mult spațiu de depozitare

Indiferent dacă locuiești într-o casă mică sau doar simți că spațiul de depozitare din locuința ta este insuficient, există întotdeauna modalități de a optimiza spațiul și de a…

Trăiești la casă? Sfaturi pentru o viață mai ușoară

Locuirea la casă poate fi o experiență minunată și satisfăcătoare, dar poate veni și cu o serie de provocări și responsabilități. De la întreținerea grădinii și a proprietății…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *